Otvoritev tovarne Yaskawa

Ob otvoritvi japonske tovarne robotov Yaskawa v Kočevju, 8. aprila 2019, smo bili tudi mi z aikido predstavo del programa – umetniške točke.

Tik pred otvoritvijo

Tik pred otvoritvijo

K sodelovanju so nas povabili organizatorji celotne prireditve, ki so z umetniško točko želeli prikazati zlitje japonske in slovenske kulture. Točka je bila sestavljena iz več različnih skupin nastopajočih, ki so na odru prikazali povezano celoto.

Bakstage, plesalci, aikido, F&B Acrobatics

Bakstage, plesalci, aikido, F&B Acrobatics

Aikido predstavitev smo pripravili člani 4 slovenskih aikido klubov in sicer AK Ptuj, Bushin Velenje, Shugyo Kranj in Seiki Ljubljana. Tam smo bili udeleženci iz Mojstrane, Kranja, Škofje Loke, Medvod, Velenja in Ptuja, kar je predstavljalo kar zanimiv in zabaven organizacijski zalogaj. Za točko, ki je na odru trajala 1 minuto in 35 sekund smo v dveh dneh porabili kar lepo število ur in skupaj prevozili več kot 2000 km.

Generalka

Generalka

Oder smo si delili z izjemnimi umetniki, plesalci, akrobati in glasbeniki. Točko smo otvorili kar mi, kjer je aikido prestavljal del japonske kulture. V uvodu smo prikazali kratek primer tehnik z lesenimi meči (bokken), nato še nekaj prostorčnih tehnik. Ob odhodu z odra sta točko nadaljevala japonska baletnika. Sledili so še plesalci z modernim plesom ob laserskem showu, akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič (F&B Acrobatics), zaključili pa so pevci Perpetuum Jazzile.

Zaključek, pred Perpetuum Jazzile

Zaključek, pred Perpetuum Jazzile

Že nekaj dni pred prireditvijo je bilo v zraku čutiti malce nervoze in negotovosti. Prisotni so bili eminentni gostje – od slovenskega političnega vrha (predsednik vlade Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, evropska komisarka Violeta Bulc), japonskega veleposlanika nj. eksc. g. Masaharu Yoshide, do slovenskega, evropskega in japonskega vodstva podjetja Yaskawa. Čas za vajo, pripravo točke in odra, generalko in podobno je bil omejen in tudi mi smo imeli pester teden. Dva dni pred otvoritvijo smo se skoraj vsi udeleženci dobili še na Ptuju, da bi ponovili program. Že naslednji dan se je precej spremenilo… Zakaj?

Veleposlanik Japonske

Veleposlanik Japonske

Zanimivosti, ki se jih na odru nikoli ne vidi:
– Podjetje Yaskawa je posnelo enega najslavnejših oglasov, ki prikazuje njihovega robota in modernega samuraja Isao Machiija. Oba z mečem izvajata različne reze, s čimer so želeli prikazati sposobnosti in natančnost robota. Oglejte si OGLAS. Prisotni so bili vodilni člani podjetja Yaskawa, ki so tudi sami odlični mečevalci in nas so prosili, da prikažemo tudi “nekaj z meči”. No pressure :) Na vsaki strani odra pa je bil po en tak robot, in če bi inženirji ocenili, da lahko roboti posnemajo kakšne naše gibe, bi jih poljubno dodali med prestavo.
– Na odru ni bilo tatamijev (blazin). Zato je bilo treba vaditi in izvajati mete in padce na trdih odrskih deskah. Ker na vaji nekaj dni pred otvoritvijo na odru še ni bilo niti preproge (bile so gole lesene deske), je Jure iz Ptuja imel na rokah nemalo prask in v njih lesene trske.
– Nekaj vaj je bilo na odru treba izvesti z zaščitnimi očali. Vmes so testirali laser show, a ti laserji imajo že takšno moč, da ne smeš pogledati neposredno v laserski žarek, saj ti lahko poškoduje vid.
– Peter, ki je organiziral aikido ekipo, se je en dan pred otvoritvijo še dodatno poškodoval. Zato je bilo treba razmisliti o prilagoditvi programa, ter čez noč najti zamenjavo. Če ne bi našli zamenjave, je bil plan B, da Peter v svojo aikido opremo obleče enega od pevcev Petpetuum Jazzile (Jana), s katerim se poznata še iz študentskih dni. Moral bi le pravilno priti na oder, se pravočasno prikloniti ali premaktni in zapustiti oder :) Ko je Jan uro pred otvoritvijo slišal to idejo, mu je bila všeč :) Na srečo do tega ni prišlo. Njegovo mesto je požrtvovalno zapolnil Matej iz Velenja.

Vse skupaj je bila zanimiva in zabavna izkušnja in v resnici si želimo še več takšnih. V kratkem pa objavim tudi video posnetek otvoritvene točke.

No pressure

No pressure

 

Trd pristanek

Trd pristanek

 

Domo arigato

Domo arigato

Avtor prispevka

Seiki Dojo