O'SenseiMorihei Ueshiba
ali O’Sensei (1883 – 1969) je v letih 1930-1960 razvil borilno veščino AIKIDO. Na osnovi dolgoletnih treningov drugih borilnih veščin in  služenja v japonski vojski je razvil poseben samoobrambni sistem. Bistvo veščine aikido je v načinu, kako v stresni situaciji (npr. fizični napad) napadalcu odvzamemo ravnotežje in ga s sistemom kontrol, vzodov in metov obvladamo tako, da porabimo čim manj lastne fizične energije ali moči.

 

 

Tako beseda “veščina” pridobi na svojem pomenu!

Borilne veščine so bile izumljene za majhne in šibke ljudi, da so se lahko branili pred velikimi in močnimi. Pri zanašanju na moč in hitrost kljub uporabi tehnike hitro naletimo na večjega in močnejšega nasprotnika, ki nas lahko zaustavi ali premaga.

O’Sensei je leta 1926 v Tokiu ustanovil Aikikai Hombu Dojo. Ta organizacija v svoji izvirni obliki deluje še danes pod vodstvom organizacije Aikikai Foundation, ki se imenuje tudi Aikido World Headquarters (svetovni sedež veščine aikido). Vodja organizacije se imenuje Doshu in po principu dednega nasledstva je bil drugi Doshu O’sensei-jev sin Kisshomaru Ueshiba (1921 – 1999), tretji Doshu in trenutni vodja Aikikai pa O’Sensei-jev vnuk Moriteru Ueshiba (1951 – danes).

Aikikai ne predstavlja točno določenega stila veščine aikido. Predstavlja organizacijo, ki je zvesta izvirnemu in najbolj tradicionalnemu načinu vadbe te veščine, vključno z vso raznolikostjo tehničnih stilov, ki so nastali z razvojem veščine. O’Sensei-jevi učenci v različnih virih navajajo, kako se je aikido skozi čas spreminjal skladno s tem, ko je O’Sensei postajal starejši in hkrati napredoval in se razvijal tudi sam.

International Aikido Federation (Mednarodna aikido zveza) je organizacija, ki deluje globalno in tako združuje krovne aikido zveze iz 47 držav. Vse članice morajo bitiAikikai zveza Slovenije predhodno uradno priznane s strani Hombu Dojo, še pred tem morajo v svoji državi predstavljati krovno aikido organizacijo. V Sloveniji je nacionalna panožna zveza za veščino aikido Aikikai zveza Slovenije, ki je članica Olimpijskega komiteja Slovenije, Hombu Dojo in International Aikido Federation.

 

Preberite si še za kaj je aikido za otroke ena najboljših dejavnosti skozi razgibano pot odraščanja.