V prostoru, kjer vadimo aikido, je potrebno upoštevati nekaj pravil. Nekatera izvirajo iz tradicionalnosti japonske kulture, druga iz modernosti veščine aikido.

Oprema in higiena

Začetniki vadijo v belem kimonu (keikogi) z belim pasom. Uporablja se kimono, ki ima zgornji del iz debelejšega, močnejšega materiala (judo kimono) in na hlačah prešita kolena. Hakamo (črne ali temno modre hlače preko kimona) je dovoljeno nositi ženskam od stopnje 3. kyu dalje in moškim od stopnje 2. kyu dalje. Aikidoke mojstrskih stopenj od 1. dan dalje nosijo črn pas. Običajno imamo obute natikače, ki jih pred blazinami sezujemo. Na blazinah vadimo bosi. Na nadaljevalnih treningih uporabljamo tudi orožje: bokken (leseni meč), jo (lesena palica) in tanto (leseni nož).

Za opremo moramo skrbeti kot dober gospodar. Obleka mora biti čista, pomembna je tudi osebna higiena rok in nog (pristriženi nohti). Vedno moramo vedeti, kje se nahaja naše orožje. Mora biti v dobrem stanju in nepoškodovano, sicer lahko povzroči poškodbe, ureznine in odrgnine.

V dojo ne nosimo hrane, pijače ali česarkoli, kar ni namenjeno treningu. Med vadbo ne nosimo nakita. Lahko imamo plastenko z vodo ali drugim športnim napitkom za hidracijo med treningom.

Obnašanje v doju

V dojo vstopimo oblečeni in pripravljeni na trening. Na blazinah (tatami) si je dovoljeno zavezati samo hakamo. Ob vstopu v dojo se priklonimo. Priklon je tradicionalen japonski pozdrav, ki je hkrati povsem vsakdanji, kot tudi spoštljiv do soljudi in okolice.

Najprej pomagamo postaviti blazine, da se trening lahko začne. Ob zaključku treninga pomagamo blazine pospraviti. Kadar stopimo na blazine ali z blazin, se priklonimo v smeri Shomen-a. To je prostor, kje visi slika O’Sensei-a, ustanovitelja veščine aikido.

Med treningom ne govorimo in ne razlagamo tehnik partnerju. To je naloga inštruktorja. Blazin ali doja nikoli ne zapustimo brez vednosti (dovoljenja) inštruktorja. Enako velja pri vključitvi na trening, kadar se na blazine vrnemo ali če trening zamudimo. Ko v takem primeru stopimo na blazine, se priklonimo in usedemo na rob blazin, kjer ne motimo ostalih vadečih članov. Počakamo, da nam inštruktor nakaže, da se lahko priključimo treningu. Ob neupoštevanju teh pravil obstaja velika verjetnost poškodb. Če je na treningu veliko vadečih članov, mi pa se na blazine odpravimo neprimerno, potem se z vidika ostalih nenadoma pojavimo na mestu in prostoru, kjer nas prej ni bilo in nas vadeči ne pričakujejo. Tako se lahko zgodi, da med metom na nas pristane kdo izmed vadečih aikidok, ki nas ni pravočasno opazil.

Pozdrav in vadba

Na začetku treninga se učenci in inštruktor pozdravijo z “Onegai shimasu”, na koncu treninga pa z “Domo arigato gozaimashita”. Inštruktor na blazine povabi enega izmed učencev in večkrat pokaže vajo. Nato se učenci porazdelijo po parih in vajo ponavljajo, dokler je inštruktor ne prekine in pokaže novo vajo. Za vsako vajo poskusimo izbrati novega partnerja. Tako hitreje napredujemo, saj lahko vadimo z začetniki, kot tudi z mojstri.