Razstava: Poti samurajev

OklepV Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bo v torek, 30. maja 2017 otvoritev razstave Poti samurajev. Razstava bo odprta do 5. novembra 2017. Vabljeni k ogledu!

 

Pri pripravi razstave smo pomagali tudi v Seiki Dojo. Peter Fistrovič, inštruktor v Seiki Dojo, je prispeval članek z naslovom Japonske borilne veščine v Sloveniji. Katalog spremlja, bogati in opisuje razstavo s skoraj 400 stranmi strokovnih vsebin.

 

KataneTanto

Cuba

Cuba 2
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posneli smo tudi video s prikazom rezanja tarče s katano, imenovanim tameshigiri. Z Jasminom Biščevičem iz Aikido kluba Shugyo v Kranju pa sta posnela prikaz nekaterih vaj in tehnik z bokkenom, lesenim mečem. Video posnetki bodo na ogled med razstavo.

Vse informacije o razstavi na strani NMS.

Uvod

POTI SAMURAJEV. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem

Lik japonskega bojevnika – samuraja, njegovo orožje, bojne spretnosti in miselni svet nas vznemirjajo že vsaj stoletje in pol, odkar se je dežela vzhajajočega sonca po dolgi osami začela odpirati svetu.

Samurajska oborožitev pa tudi njegov etos in miselni svet so postali svojevrsten most, ki je japonsko kulturo približal Zahodu. Tako ni naključje, da se tudi Slovenci navdušujemo nad mojstrsko izdelanimi rezili, pretanjeno filozofijo, umetnostjo in borilnimi veščinami starodavne Japonske. Kako globoko segajo ti stiki, se marsikdaj niti ne zavedamo.
Zato ob podpori Veleposlaništva Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteke SAZU in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v NMS pripravljajo razstavo, na kateri bodo javnosti prvič doslej celovito predstavili okrog 50 izbranih primerkov japonskega orožja in zaščitne opreme iz Narodnega muzeja Slovenije ter več zasebnih zbirk – ob njih pa bojevnike, ki so jih nekoč uporabljali, svet, v katerem so živeli, in poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence.

Avtor prispevka

Seiki Dojo