Ustanovitev EAF in seminar v Amsterdamu

Ustanovitev EAF

Ustanovitev EAF

Konec julija so v Amsterdamu praznovali 60. obletnico aikida na Nizozemskem. Na istem seminarju je bila ustanovljena tudi Evropska aikido zveza.

Glavni organizator dogodka je bil naš dolgoletni učitelj in mentor Wilko Vriesman Shihan, ki je tudi direktor mednarodne aikido zveze (IAF)

Iz kluba Seiki sva se dogodka udeležila Lučka in Peter. Hotel sva imela ob Almerski plaži in tam sva najin seminar tudi začela :)

Plaža

Plaža

Sledilo je veliko kvalitetnih treningov priznanih učiteljev. Potrebno pa je priznati, da so nekateri učili izjemno mehak aikido, ki nikakor ne spominja na borilno veščino. A verjetno v takšnih vajah vidijo druge pozitivne učinke, predvsem v druženju, pripadnosti in ohranjanju zdravja in vitalnosti skozi gibalno aktivnost.

Ločeno so vadbo aikida prikazali tudi z ekipo vadečih, ki sestavljajo t.i. disability team oz. vadeči s fizičnimi omejitvami in invalidi. Aikido vsebuje veliko motoričnih vaj, vaj za usklajeno gibanje, ravnotežje in koordinacijo. Zato lahko skoraj vsakdo v aikidu najde vaje, ki mu ustrezajo.

Drugi pa so učili aikido, ki nam je bolj poznan in bolj povezan z borilnimi veščinami. Naj na tem mestu najprej omenim O’Sensei-jevega pra-vnuka, Mitsuteruja Ueshiba, Hombu Dojo-cho, katerega stil je precej dinamičen, a hkrati kar konkreten in trd, povezan z odlično tehniko. Najbolj pa je v smeri kvalitete izstopal Christian Tissier Shihan, katerega Slovenci spremljamo že zelo dolgo in redno obiskujemo njegove seminarje in treninge.

Trening

Trening

Naslednji dan se je začel z ustanovitvenim sestankom Evropske aikido zveze (EAF), katere člani smo postali tudi Slovenci. Peter je kot delegat zastopal Aikikai zvezo Slovenije. Na sestanku pa so bili prisotni praktično vsi evropski člani International Aikido Federation (IAF) in tudi nekaj ne-evropskih podpornikov, vključno z Hombu Dojo-chojem.

Ustanovitev EAF

Ustanovitev EAF

Zvečer po treningih smo bili delegati povabljeni na praznovanje in večerjo v edino japonsko restavracijo na Nizozemskem z Michelinovo zvezdico. Znal bi koga užaliti, če bi povedal, da mi je bila najbolj všeč sladica :) Ker ni bila surova riba :)

Michelin star sushi

Michelin star sushi

Iz slovenskih klubov, članov Aikikai zveze Slovenije nas je bilo prisotnih 7 aikidok. Tokrat iz klubov Seiki Ljubljana, Bushin Velenje in Shugyo Kranj.

Team Slovenija

Team Slovenija

V zaključnem delu seminarja je bil organiziran tudi Embukai – predstavitev aikida pred Hombu Dojo-chojem, Wilkom Vrismanom (direktorjem IAF) in nizozemsko ministrico za šport. Čast izvedbe embukai-ja smo imeli tudi mi, za vajo smo imeli nekaj minut, nato pa na velikem odru (tatamijih:) ) predstavili Slovenijo.

Embukai prihod

Embukai prihod

 

Embukai

Embukai

Zadnji je embukai pripravil tudi Mitsuteru Ueshiba, Hombu Dojo-cho.

Mitsuteru Ueshiba

Mitsuteru Ueshiba

Epilog

Na tatamijih se nas je zbralo približno 500 vadečih aikidok. Videli in preizkusili smo različne stile in načine vadbe. Povezani smo s prijatelji iz praktično vsega sveta, s katerimi se srečujemo na večjih in manjiših dogodkih. Slovenci smo iz različnih klubov povezani v Aikikai Zvezo Slovenije, ki pa je povezana z mednarodno aikido zvezo (IAF), evropsko aikido zvezo (EAF), Aikikai Fundacijo oz. Hombu Dojom in preko teh inštitucij še z Mednarodnim olimpijskim komitejem in organizacijami, kot so GAISF in AIMS. Prvi rezultati povezanosti se že kažejo v skupnih evropskih projektih, predvsem pri delu z mladimi in v izvedbi programov za zmanjševanje nasilja med vrstniki.

Avtor prispevka

Seiki Dojo