Predstavitev katan (japonskih mečev)

V Aikido Seiki Doju sta nas obiskala Bojan in Franci. Sta ljubitelja japonskega orožja in predstavila sta nam nekaj izjemno zanimivih kosov.

DSC_0254

Začeli smo s preprostim bokken treningom, ki je trajal 45 minut. Dovolj, da smo se prepričali, da že delo z bokkenom ni preprosto in v borilnem smislu marsikaj spremeni. Najprej drža telesa, kako držati bokken, narediti osnovne suburije (zamahe) in nato dodati še gibanje. Ko osvojimo gibanje, ki je povsem naravno glede na položaj telesa in smer suburija, lahko vadimo v parih, dodamo blokade, izvajamo kate. Nato se študij vaj z bokkenom šele začne. Ko osvojimo smeri in ritem, se posvetimo temu ali tehnike in vaje sploh delujejo.

DSC_0303

Ko smo se ogreli na delovno temperaturo, je besedo prevzel Bojan. Razložil je zgodovino japonskega orožja, nato začel s predstavitvijo kosov, ki sta jih prinesla skupaj s Francijem. Katano, ki je bila v “opravi za hranjenje” (shirasaya) oziroma v t.i. srajčki, je razstavil in predstavil posebnosti rezila in ročaja.

Imeli smo priložnost občudovati avtentični japonski katani stari 400 in 600 let! Na obeh so vidne tudi sledi uporabe. Kljub temu sta odlično ohranjeni in vzdrževani. Občudovali jih boste lahko naslednje leto, marca 2016, na posebni razstavi Narodnega muzeja v Ljubljani. Razen, če vadite aikido pri nas, morda že kdaj prej ob ponovitvi takega dogodka :) Na razstavi bo na ogled tudi avtentičen oklep japonskega samuraja, ki ga v dojo zaradi težav s transportom nismo prinesli.

Vsak si je lahko podrobno ogledal hamon – črto vzdolž rezila, ki je kot prstni odtis katane in podpis mojstra, ki jo je izdelal. Na običajni svetlobi je videti temne barve, kot najtemnejši del meča. A ob primerni osvetlitvi vidimo, da je to najsvetlejši del meča, črta postane skoraj bela. Občudovali smo tudi zelo lepo tsubo (ščitnik), druge meče v delovni opravi, s funkcionalnim ročajem (tsuka) in sayo (koshirae) in tanto (kratek japonski nož). S trening katano je vsak lahko poskusil tudi nekaj gibov.

Druženje je bilo zelo poučno in tudi zabavno. Po predstavitvi v doju se je druženje nadaljevalo še kar nekaj časa, kjer je bilo slišati marsikatero anekdoto – tako zgodovinsko, kot osebno.

Hvala vsem, ki ste naredili ta dan poseben!

Galerijo slik si lahko ogledate TUKAJ!

Avtor prispevka

Seiki Dojo