Ekskurzija št. 3: iaido in tameshigiri

01UrsaOb zaključku poletja smo izvedli 3. ekskurzijo. Obiskal nas je Boris Kocen in izvedli smo tameshigiri.

Najprej smo se ogreli, kot uvod v vadbo iaida. Eno uro smo izvajali vaje z bokkenom, ki so enake vajam, ki jih z bokkenom treniramo pri aikidu. Zelo dober občutek je, ko s pomočjo učitelja iaida spoznaš, da si pri vajah in tehnikah z orožjem povsem na pravi poti.

Najbolj zanimiv je bil zaključek, ko smo se preizkusili v izvedbi tamashigirija. Nekajkrat smo s katano (shinken) prerezali snope slame. Velja omeniti, da je verjetno večina članov v našem klubu sploh prvič v rokah držala nabrušeno katano. Že pri vajah z bokkenom (leseni meč) je potrebna zbranost in višja koncentracija, da jih ne dobimo po prstih. Tokrat pa katane nismo samo držali v rokah, ampak smo morali z njo narediti pravilen gib, zadeti tarčo na primernem mestu in šele nato pride rezultat – prerezan snop – če smo prva dva koraka izvedli pravilno, v tretjem pa snop prerezali z ustrezno (ne premajhno in ne preveliko) silo. V ozračju je bilo čutiti napetost in prav je tako. Za razliko od treninga z bokkenom, lahko pri katani ostaneš brez prstov. No, že prerezan tatami ne bi bil najboljši rezultat. Peter

Celoten trening je bil zanimiva, poučna in koristna izkušnja. Dogovorili smo se, da bomo tak dogodek zagotovo še ponovili. Hvala Borisu in njegovim učencem za obisk.

Domo arigato gozaimashita.

Avtor prispevka

Seiki Dojo